محصولات چوبی, میز, نجاری

هر آنچه یک نجار باید از میز کار نجاری و استاندارد های ساخت آن بداند!

میز کار نجاری و استاندارد های ساخت آن

 میز کار نجاری یکی از اصلی‌ترین لوازم و ابزار نجاری در یک کارگاه نجاری است. نبود میز کار به این معنی است که شما یک روز کاری سخت و پرمشقت خواهید داشت.

 باتوجه‌به اینکه یک نجار در طول روز مدام درگیر رفت‌وآمد و حرکت از یک دستگاه به دستگاه دیگر است، باید از لوازمی استاندارد و مفید برای انجام دیگر مراحل کار استفاده کند که کمترین خستگی و بیشترین کارایی داشته باشد.

 در این نوشته تلاش می‌کنیم استانداردهای ساخت میز نجاری چوبی را شرح دهیم و همچنین ایده‌های زیبا برای ساخت میز نجاری در انتهای همین نوشته منتشر کرده‌ایم که امیدواریم موردتوجه شما قرار گیرد.

 

موارد استفاده میز کار نجاری چیست؟

 از میز کار نجاری می‌توان برای کارهایی مانند. چینش و سرهم‌بندی قطعات، سوراخ‌کاری و پیچ‌کردن قطعات، اندازه‌گیری و محاسبات، رندیدن و… استفاده کرد. در واقع میز کار یک شریک کاری مهم و دوست‌داشتنی است.

موارد استفاده میز کار نجاری

 با نصب گیره بر روی میز نجاری می‌توان قطعات چوبی را بر روی آن محکم کرد. با نصب یک یا چند کشو در فضای خالی زیر میز کار نجاری می‌توان مقداری از لوازم و ابزار را در داخل آن قرار داد تا دسترسی سریع‌تری به آن‌ها داشته باشید. زیر میز هم فضای کافی برای قراردادن ابزار و تکه‌های چوبی خواهید داشت.

 

میز کار نجاری از چه قسمت‌هایی تشکیل می شود؟

 

میز نجاری حرفه ای

 

 برای خویش سازها یک چهارپایه چوبی و صفحه MDF، پلای وود و… کفایت می‌کند؛ اما برای یک نجار حرفه‌ای که ساعت‌های زیادی در کارگاه فعالیت دارد و پروژه‌های نسبتاً سنگین‌تری انجام می‌دهد، پیشنهاد ما ساخت یک میز نجاری حرفه‌ای و مناسب است.

 در قرون گذشته از میز کار نجاری برای قراردادن قطعات بر روی آن استفاده می‌شد؛ اما در سال‌های نزدیک، باتوجه‌به استفاده از ابزارهای برقی و نو در کارگاه‌های صنایع چوب، بخش‌های جدیدتری به میز اضافه شد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

 اینکه یک میز کار چه قابلیت‌هایی داشته باشد یا کارایی آن چگونه باشد، بستگی به نوع نیاز نجار یا استادکار دارد. هیچ‌وقت دو نجار از میز به‌صورت یکسان استفاده ندارند و هر فردی بنا بر سبک کاری خود، استفاده متفاوتی از میز دارد.

 

ابعاد میز نجاری چوبی

 با اینکه شاید از نظر بسیاری از افراد، ابعاد میز بزرگ‌تر قابلیت به‌حساب می‌آید؛ اما باید در نظر داشت که بزرگ‌بودن بیش از حد میز نجاری موجب دست‌وپاگیر شدن و اشغال‌کردن بیش از حد فضای کارگاه نشود.

 شما باید بر اساس اندازه کارگاه خود اقدام به ساخت میز کنید و اگر فضای کافی ندارید، به میزهای کوچک‌تر از اندازه استاندارد هم بسنده کنید.

 ابعاد استاندارد صفحه میز کار نجاری بین ۱۱۰ تا ۷۵ در عرض و ۲۰۰ تا ۲۴۰ در طول است؛ اما شما می‌توانید این اندازه‌ها را بر اساس نیاز خود کم یا زیاد کنید. قطعه کارهای مورداستفاده در کارگاه شما بهتر می‌توانند شما را در اندازه‌ای که قرار است برای ساخت میز انتخاب کنید، کمک کنند.

 برای انتخاب ارتفاع میز نجاری هم نمی‌توان به یک عدد مشخصی اشاره کرد. افراد قدبلند به میز به ارتفاع بلند و افراد قدکوتاه به میزی به ارتفاع کمتر نیازمند هستند.

ابعاد میز نجاری چوبی

 بنا بر استانداردها برای افراد کوتاه‌قد میزی با ارتفاع ۸۲ و برای افراد بلندقد میزی با ارتفاع ۹۶ سانتی‌متر بسازید. برای افرادی با قد متوسط هم یک عدد مابین این دو مقدار انتخاب کنید.

 در کتاب‌های فنی و حرفه‌ای آمده است که ارتفاع میز کار نجاری باید تا مچ دست استادکار باشد.

 در برخی میزهای مدرن که پایه‌های آن‌ها فلزی ساخته شده‌اند، شرکت‌های تولیدکننده پایه‌ها به‌گونه‌ای طراحی می‌کنند که به بالا و پایین حرکت می‌کنند و شما می‌توانید در شرایط کاری مختلف، ارتفاع دلخواه خود برای میز را تنظیم کنید.

 

میز نجاری ثابت باشد یا متحرک؟!

 

میز کار نجاری

 

 بین استادکاران اینکه میز نجاری ثابت باشد یا متحرکت اختلاف سلیقه وجود دارد. نجارهایی که در کارگاه خود منبت‌کاری و معرق‌کاری انجام می‌دهند علاقه دارند نیز کارشان در یک جا ثابت بمانند تا در زمان استفاده از این نیز به‌سادگی تکان نخورد و کارشان بادقت اجرا شود.

 اما برخی دیگر از اساتید علاقه دارند نیز کارشان چرخ‌دار باشد تا بتواند آن‌ها را از یک بخش کارگاه بخش دیگر منتقل کنند.

 هرچند که می‌توان با استفاده از چرخ‌های قفل‌دار چرخ‌های میز متحرک را ثابت نگه داشت، اما یک میز ثابت بدون چرخ از ایستایی بیشتری برخوردار است.

 نجارهای برخی نجارهای اروپایی به حدی علاقه دارند نیز کارشان محکم و ثابت باشد که گاهی اوقات وزن آن را تا ۳۷۰ کیلوگرم هم می‌رسانند اینجاست که متوجه خواهیم شد برخی اساتید علاقه شدیدی به ثابت‌بودن میز کارشان دارند تا در زمان کار با قطعه حتی کوچک‌ترین حرکت میز تمرکز آن‌ها را به هم نزند.

 

میز کار نجاری

 

چوب مناسب برای ساخت میز نجاری

 میز کار نجاری باید از چوب سخت و بادوام ساخته شود تا در مقابل فشار بالا تحمل خوبی داشته باشد. استفاده از چوب‌هایی با تراکم بالا برای افزایش وزن میز هم می‌تواند به جلوگیری از ایجاد لرزش و تکان کمک خواهد کرد.

 چوب‌هایی مانند بلوط، افرا، راش برای ساخت میز کار نجاری بسیار مناسب هستند.

 

قسمت های مختلف میز کار نجاری

قسمت های مختلف میز کار نجاری

 

 میز کار نجاری از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است. این میزها باتوجه‌به سبک ساخت آن در جزئیات با هم متفاوت هستند. قسمت‌هایی مانند پایه، صفحه، قیدها، سوراخ‌های اهرم نگهدارنده قطعه، فرورفتگی نگهداری ابزار و…

 در ادامه گیره میز کار نجاری را که یکی از مهم‌ترین بخش‌های آن است را به شما معرفی می‌کنیم.

 

گیره

 

گیره میز کار نجاری

 

از گیره برای نگه‌داشتن قطعه کار بر روی میز و انجام کارهایی مانند سنباده‌کاری، برش، فرم دهی، سوهان‌کاری و… استفاده می‌شود. در برخی میزها از دو گیره هم‌زمان هم استفاده می‌شود که این امر باتوجه‌به نوع استفاده نجار متفاوت هست.

 

گیره رو میزی

گاهی گیره‌ها بر روی میز قرار می‌گیرند که گیره رومیزی نامیده می‌شوند. این گیره‌ها دارای بدنه یکپارچه فلزی هستند و فشار بسیار زیادی را به قطعه وارد می‌کنند.

 

گیره رو میزی نجاری

 

گیره موازی با گیره بغل

 گیره دیگری که در بیشتر تصاویر منتشر شده از میز کار نجاری وجود دارد، گیره موازی یا گیره بغل هست. این گیره در دو نوع چوبی و فلزی قابل‌استفاده است و به دلیل وجود فک‌های صاف و عریض، قطعه کار را زخمی نمی‌کند.

 فک‌های گیره موازی به نسبت گیره رومیزی بیشتر باز می‌شود و به همین دلیل برای محکم کردن قطعات بزرگ بسیار مناسب است.

 

گیره سر میز کار

 از این گیره برای نگه‌داشتن قطعه کار روی صفحه میز استفاده می‌شود. دو قطعه فلزی در عقب و جلوی گیره، وظیفه نگه‌داشتن قطعه چوبی را بر عهده دارند.

 در میزهایی که مجهز به این گیره هستند، بر روی صفحه میز کار نجاری سوراخ‌هایی برای قراردادن اهرم فلزی وجود دارد. ساخت گیره‌های تمام چوب برای اساتید در فضای مجازی از ارزش و اعتبار بسیار بالایی برخوردار است.

 

در پایان شما هم اگر تجربه ای در مورد میز کار نجاری دارید لطفاً با ما به اشتراک بگذارید. در صورت تمایل می توانید نمونه میز کار نجاری کارگاه خود را برای ما ارسال کنید.

 

 

منبع: آیچوب

 

9 نظر در “هر آنچه یک نجار باید از میز کار نجاری و استاندارد های ساخت آن بداند!

  1. اسد گفت:

    سلام،بسیار عالی و آموزنده. سپاسگذارم

    1. آیچوب گفت:

      سلامت باشید
      سپاس از همراهی شما

  2. احمد گفت:

    مطالب مثل همیشه عالی هستن.

  3. علی گفت:

    سلام آیا اسلایدر آماده برای اندازه گیری روی میز هست؟

    1. آیچوب گفت:

      سلام
      اطلاعی نداریم.

  4. حسین گفت:

    سلام درود برشما
    این گیره میزو چطوری میشه گیر آورد یا درست کرد
    هرچی میگردم هیجا گیر نمیارم

    1. آیچوب گفت:

      سلام دنباله گیره های گروز

  5. امین گفت:

    سلام و تشکر از سایت پر محتوای ای چوب
    خیلی وقت بود دنبال این مطلب بودم.انشالا در پستهای بعدی کاملتر بشه
    یک نکته اساسی در ساخت میز هم ساختار محکم اونه ک تکون نخوره و لقی نداشته باشه.بهمین دلیل خوبه ک میز دو طبقه باشه یا اتصالات پایه ها از چند نقطه باشه

    1. آیچوب گفت:

      سلام امین عزیز
      خرسندیم از اینکه این مطلب مورد توجه شما قرار گرفت.

برای ثبت نظر لطفا وارد اکانت خود شوید ( عضویت رایگان است )